Friday, September 28, 2007

Lisboa, mi amor


Drumul spre Lisabona trece prin Barcelona. Asta pentru ca, daca nu esti fan Blue Air, nu-s decat zboruri cu escala. Drumul spre aeroport incepe intr-un taxi.
- Unde mergeti, domnisoara ?
- La Barcelona.
- Ah, zice soferul, si matusa si unchiul meu, vara mea primara si sotul ei sunt la munca in Spania. Anul trecut si-au luat si copiii si i-au dat la scoala acolo. Ca sa plece s-au dus pana la ambasador sa le dea viza. Vara-mea a vorbit chiar cu el si l-a asigurat ca se intoarce, ca doar isi lasa copiii in Romania. Dupa ei, s-a dus si varul meu de-al doilea. Acum s-a intors si-si construieste casa...

Taromul are cea mai buna mancare dintre toate companiile aeriene cu care am zburat. Pacat ca nu mai zboara decat spre vreo 7 orase din Europa. La Barcelona, bagajele miroseau a muraturi. Am banuit ca se sparsesera borcanele cu gogosari ale sotiei varului de-al doilea al taximetristului.

Barcelona e un oras scump si farmecul lui e arogant. Lisabona e pe alocuri o Sighisoara cu palmieri, e melancolica si decrepita si-i intri greu in voie. Ca si Venetia, e din categoria oraselor care fie iti plac la nebunie, fie iti displac la modul absolut.
Mie mi-a placut. Asta si pentru ca am putut sa ma holbez la cei mai frumosi barbati din Europa. In Lisabona spectacolul strazii e deosebit de variat, cele mai reusite amestecuri de rase din Portugalia, Angola, Mozambic sau Cabo Verde iti trec prin fata ochilor.
In Lisabona, barbatii iti zambesc.
Intr-o patiserie din Belem, un chelnar aratos, brunet si cu ochi albastrii, o sa-ti spuna cu un zambet inefabil "You call me?" Apoi o sa-i spui ca esti romanca si el o sa te intrebe cum se zice in romana "Esti foarte interesanta".
Un mulatru dragut, inalt si cu parul cret, receptioner la hotel, o sa se ofere sa-ti serveasca drept ghid pentru o plimbare prin favelas.
Controlorul din tren o sa-ti zambeasca in timp ce-ti cere biletul.
Un barman frumos de pica o sa-ti spuna ca poti sa-i dai banii pe coktailuri si mai tarziu, desi strada e plina de lume cu pahare in mana si tu poti sa dispari oricand.
Un portughez intre doua varste, inca sexy si vioi, o sa se scoale de la masa lui si o sa se ofere sa-ti mute umbrela de soare ca sa mananci la umbra.
A fost o saptamana de window shopping sexual. Am suspinat la intoarcerea acasa...