Tuesday, May 19, 2009

Ce imi place in Bulgaria si nu am in Romania


De la Bucuresti, Bulgaria pare un no man’s land. Strabatuta cu masina, capata contur. Ca si in cazul Turciei, surprizele au fost pe masura prejudecatilor. Dar ca sa te intalnesti cu surprizele iti trebuie rabdare si disponibilitate. Dupa mai multe incursiuni prin Bulgaria, iata o lista cu surprize:
Promenada - Toate orasele bulgaresti prin care am fost , au o strada mare, pietonala, cu magazine si terase special facuta pentru loisir. Noi n-avem.
Strada - Soselele bulgaresti nu trec prin sate, sau mai bine spus, satul bulgaresc nu s-a asezat in sosea. Numai romanii si-au dorit sa stea in buricul targului, numai la noi soseaua e plina de oameni, de animale, de utilaje, de gratare si de gunoi. Cand te intorci din Bulgaria, satul romanesc iti da senzatia de India.
Casele - Rar vezi la bulgari constructii megalitice postcomuniste. Mai saraci decat noi, bulgarii si-au pastrat mai bine patrimoniu si n-au daramat fara discernamant. Un exemplu e Ruse. Una din marile mele mirari e prin ce miracol, peste garla de Giurgiu, exista un oras atat de frumos ca Ruse…
Rachia/Grappa – De la cel mai select restaurant, pana la cea mai mizera terasa se serveste rachie, tescovina care a cam disparut de pe la noi. La ei e un obicei viu, practicat pe scara larga, iar la supermarket se gasesc vreo 20 de feluri de rachie.
Muskatova, mon amour !
Oamenii – cu asta incepe totul. In ciuda mostenirii comuniste comune, ceea ce admir la vecinii nostri bulgari, e firescul cu care isi traiesc saracia si bogatia. Bulgarii sunt saraci, dar autentici.