Saturday, October 31, 2009

Lauda limbii romane

Pe masura ce vizitez tot mai des tarile estice vecine, constat ca noi est-europenii avem in comun aceeasi raportare la natiune si la limba. Limba si natinuea sunt tabu si sa te fereasca sfantul sa emiti vreo alta parere despre ele decat aceea oficiala, invatata la scoala. Lucrurile devin cu atat mai amuzante cu cat ce ai invatat tu la scoala despre tine nu coincide cu ce au invatat ei despre tine si vice-versa.
Un prieten mi-a povestit de curand, o cearta de pomina cu prietena lui bulgaroaica. Calcata pe nervi de comportamentul lui non-gentelman, in spiritul egalitatii dintre sexe, domnisoara a contra-atacat pe baze identitare si i-a explicat ca ea a invatat la scoala ca limba romana e de origine slava si ca in secolul 19, ca sa ne dam latini, am impanat-o cu nelogisme de origine latina. Prietenul meu, altfel bland din fire, a devenit pe loc un roman verde si i-a spus intru cinstirea limbii romane o fraza cu multe cuvinte latine, dar nu imprumutate ci mostenite pe cale directa:
“Taci, sau te dau jos din masina si te las in mijlocul campului !”
Eu i-as fi raspuns cu mai multa gratie, ca de fapt bulgara e o limba romana medievala, transpusa in alfabet de doi dadaisti avant la lettre: Chiril si Metodiu. (Alfabetul chirilic e cam asa: A, B, V, G, D, E, J, Z, I, etc). Cu siguranta ca si minunata rakie Muskatova si-a spus cuvantul alaturi de Chiril si Metodiu, niste greci obisnuiti mai degraba cu vinul....
Cea mai distractiva anecdota cu subiect identitar a fost insa cea traita in prima mea vizita la Istambul. Ne-am imprietenit cu un chelnar turc care era student la istorie si care vorbea destul de bine engleza. In focul berilor si al kebaburilor s-a strecurat inevitabil mireasma trecutului istoric comun. Asa am aflat cu stupoare ca turcii invata la istorie ca Sinan Pasa l-a invins pe Mihai Viteazu la Calugareni. Ne-am indignat ca niste buni romani, si am incercat sa-l convingem pe turc ca la Calugareni a invins Mihai Viteazul si Sinan Pasa si-a pierdut doi dinti. Dar pacea s-a asternut doar prin schimbarea subiectului de conversatie.
A doua zi, amintindu-ne, am ras cu pofta si am inchinat o cafea in memoria lui Sinan Pasa in cimitirul cafenea in care odihneste la Istambul.
Astazi sunt aprope convinsa ca la Calugareni a fost remiza.

Thursday, October 1, 2009

soldatul sovietic eliberator in perspectiva postmoderna


Am crescut inconjurata de legende despre soldatul sovietic.
In recentele calatorii prin Bulgaria, am admirat o inflatie de monumente dedicate eroilor sovietici, dintre care cel mai reprezentativ mi s-a parut monumentul din piata mare a orasului Burgas.
Mare maestru si inflacarat artistul,
Cam gay ostasul sovietic eliberator,
A se consuma cu moderatie !