Saturday, December 26, 2009

Wednesday, December 23, 2009

Ce am invatat in comunism, si-mi foloseste in capitalism

Oarecum incredibil, au trecut 20 de ani de la Revolutie. Cand ma uit inapoi, mi se pare ca am avut privilegiul de a trai doua vieti. 15 ani de comunism, din fericire primii 15, cei mai inocenti cu putinta. Si 20 de ani de capitalism sau societate de piata sau cum naiba s-o numi asta. Privind lucrurile cu detasare, cei 15 ani de comunism au fost o experienta unica, pe care nu o poate intelege decat cine a trait-o. Sincera sa fiu, ce ma inspaimanta cel mai tare in natura umana este tocmai imposibilitatea omului de a intelege, altfel decat prin proprie experienta. De exemplu, ce adolescenta isi mai poate inchipui astazi, ca in Romania lui Ceausescu nu existau tampoane si ob-uri, si ca in cele mai multe cazuri, sa gasesti vata era un complicat joc al hazardului si mai ales, al spagii.
Sunt o sceptica. Iar dupa cei 15 ani de comunism, iata-ma pentru totdeauna si definitiv vaccinata impotriva oricaror nostalgii egalitariste, nazuinte de a implementa mai bine ideologii comuniste sau socialiste si chiar mai rau, dorinte de a face lumea mai buna.
Dar din orice experienta nasoala inveti lucruri care iti pot folosi in viitor. Sau teoretic, asa ar trebui sa fie. Din contactul cu ideologia comunista, am invatat sa nu cred fara sa trec prin filtrul gandirii, sa nu ma las manipulata, sa citesc ziarele printre randuri, sa verific, intotdeauna si din doua-trei surse, o informatie. N-as fi crezut insa, ca mass-media post-revolutionara imi va oferi ocazia de a imi perfectiona aceste calitati. Din experienta copilariei comuniste, am invatat ca poti sa fii fericit cu putin. O experienta care, iata, imi foloseste in vremuri de criza si ma ajuta sa-mi pastrez optimismul. Si cel mai important lucru, am invatat sa-mi pretuiesc libertatea de a spune da sau nu, si posibilitatea de a practica verticalismul.
Ma gandesc uneori cu un frison, ca cei 15 ani ar fi putut fi 50 si imi spun ca, oricat de nasol ar fi in Romania, n-am nici o scuza sa-mi bat joc de sansa de a trai doua vieti, fara sa fie nevoie sa mor si sa ma reincarnez...