Sunday, April 17, 2011

Orase si vinuri elvetiene



In periplul meu prin Elvetia, cel mai tare m-a surprins constatarea ca elvetienii nu sunt bautori de bere asa cum mi-am imaginat, ci din contra, prefera in mod evident, vinul. Oricum berea pe care am baut-o la ei aduce mai mult a apa plata cu lamaie. Non-alcoolicii prefera Rivella, o bautura bizara pe baza de zer si caimac de lapte. Biiir !





La o prima vedere, elvetienii par foarte familiarizati cu vinul, de altfel aproape toata productia lor e distribuita in consumul intern, vinul elvetian fiind greu de gasit pe pietele straine.


Pe masura ce privesc inapoi si evenimentele se distanteaza de mine, realizez ca toate vinurile pe care le-am incercat aveau aceasta caracteristica, o eleganta care vine poate din exactitate, din corectitudine, din sentimentul lucrului bine facut.



Elvetia e o tara a timpului care te urmareste neincetat prin dangatul clopotelor din turn. E un sentiment foarte special sa traiesti intr-un loc in care timpul se anunta cu exactitate, infailibil, acelasi pentru toti, prin sunetul carillonului care te scoate din reverie si te cheama in prezent, care nu iti lasa nici o portita de evadare. Si mai e ceva. Oriunde am fost, la Sighisoara sau la Sibiu, la Maastrich, la Zurich sau la Aachen, poti sa te plimbi la intamplare prin oras, fara harta, pentru ca turnul catedralei iti indica tot timpul unde e centrul. Acest tip de oras in care simti timpul si intuiesti centrul cred ca influenteaza oamenii intr-un mod aparte.

Sunday, April 10, 2011

Haiku

Ce este terroir-ul ? Vanturile care mangaie viile... Soarele care le lumineaza... Ploile care le potolesc setea... Pamantul care le da puterea sa se coaca... Spiritul naturii care formeaza personalitatea vinului, Si timpul care o slefuieste.